3D-visualisering är en teknik som du kan använda för att göra fotorealistiska bilder av exempelvis en produkt, maskin eller miljö. Utan att den för den sakens skull finns på riktigt än. Det är enbart fantasin som sätter gränser. Vi förklarar också skillnaden mellan 3D-visualisering, 3D-animation och 3D-rendering som annars kan skapa förvirring för den som inte är så insatt än.
En 3D modell utgår från dina ritningar, skisser eller koncept. Det kan röra sig om en byggnad, produkt eller en miljö. Modellen ritas upp i ett CAD-program som sedan används i nästa steg.
För att skapa rätt känsla kläs 3D-modellen med texturer och material. Det kan till exempel vara trä, metall, glas eller tyg. Det är viktigt att få till rätt finish som att glaset reflekterar något i närheten eller att något ska upplevas som genomskinligt. För att modellen ska bli verklighetstrogen behöver den även belysas på ett verklighetstroget sätt. Det är viktigt att ljuset hamnar rätt för att våra hjärnor ska tro att det är en riktig bild. Det här steget ger modellen önskat utseende.
Arbetet avslutas med en 3D rendering av modellen. Det betyder att datorn bearbetar alla parametrar för att skapa en bild i den vinkel som du vill ha. Det här kan ta en stund, häll upp en kopp med något gott i och luta dig tillbaka.
Om du vill att 3D-modellen ska röra på sig kan du skapa en 3D animation. Det kan vara allt från en enkel rörelse till en komplex maskin med flera rörliga moment. Varje bildruta i animationen är en rendering av 3D-modellen i en viss position och när flera bilder sätts ihop skapas en rörlig sekvens, precis som när du filmar något.